O365 en VDI

Office 365 in een Remote Desktop of VDI-omgeving

De meeste organisaties hebben een Remote Desktop of VDI-omgeving. Daarnaast gebruiken steeds meer organisaties Microsoft Office 365. De combinatie van deze twee levert de meest flexibele, schaalbare en centraal beheersbare oplossing. Maar in de praktijk ontstaan door de mix van beide oplossingen ook nieuwe uitdagingen. Vooral indien een migratie plaatsvindt van een lokale Exchange naar Office 365 óf bij introductie van RDS/VDI (of upgrade) moet men zodoende hierop bedacht zijn. Een project aanpak met de juiste tools en kennis is noodzakelijk.

Belangrijk hierbij zijn:

-          Of het nu gaat om Outlook/Exchange, OneDrive of Skype; een optimale eindgebruikerservaring is en moet altijd het uitgangspunt zijn.

-          IT Impact; een gedegen inventarisatie van (huidig) Office gebruik en performance vooraf kan een activiteit zijn die veel werkt oplevert.

-          Meten is weten; eventuele (performance) problemen dienen direct geconstateerd en aangepakt te kunnen worden en in niet-persistente Remote Desktop of VDI-omgevingen (denk daarbij aan Citrix XenApp/XenDesktop, Microsoft RDS of VMware Horizon) kan een duidelijk merkbaar performanceverschil voorkomen door een hogere latency, waardoor nieuwe oplossingen zoals caching vereist zijn.

-          Impact voor de organisatie en gebruikers; voor, tijdens en na de migratie naar Office 365 moet gegarandeerd kunnen worden dat data behouden/bruikbaar blijft en medewerkers kunnen blijven werken.

Teamwork: gebruikers, IT en organisatie

Aangezien de combinatie van Office 365 en een niet-persistente RDS/VDI omgeving zowel de gebruikers, de IT afdeling alsmede de algehele organisatie kan beïnvloeden, is samenwerking en teamwork tussen de disciplines vereist. Uiteraard komt daarbij een gedegen stappenplan om de hoek kijken, waarbij de juiste samenstelling van tools en mensen gevonden dient te worden voor uw organisatie en situatie. Met name bij organisaties waar de eindgebruikerservaring een belangrijk aspect van de IT-strategie is, zul onderstaand stappenplan van waarde zijn.

 

Voorbereiding

Assessment van de huidige Office of desktop-omgeving door data te verzamelen en te analyseren van de gebruikerservaring, applicatie-gebruik, performance en licenties. Waardevolle informatie die voor de migratie gebruikt kan worden, maar ook als referentie voor de werking tijdens en na de migratie. Toetsing van de gegevens (denk met name aan performance en gebruikersperceptie) wordt veelal als waardevol ervaren. 

Migratie

Alle aspecten van de migratie (of het nu gaat om office of RDS/VDI) dienen plaats te vinden met zo weinig mogelijk impact. De juiste tools gebruiken is essentieel om de migratie zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen met minimale negatieve impact op het systeem en de eindgebruikers. Uiteraard is ‘meten = weten’ ook in dit stadium belangrijk.

Werking/ Functionering

Aangezien, zoals gezegd, de combinatie van Office 365 en een RDS/VDI-omgeving specifieke eisen heeft, zal men d.m.v. het inzetten van de juiste tools de gezamenlijk werking moeten optimaliseren. Denk hierbij aan back-up, on-demand recovery, beveiliging en technische optimalisatie. 

De beste combinatie van producten

Top